top of page
Brown Hundar

VANLIGA FRÅGOR

Vanliga frågor: Vanliga frågor

KASTRERING

Vi tar emot er hund efter första återbesöket hos veterinären när stygnen tas bort. På en tik är operationen avsevärt större då det är en s.k bukoperation vilket medför en längre återhämtning. Vid kastrering av hanar används i flesta fall stygn som faller bort, vilket ger oss möjligthet att ta emot er hund snabbare.

Här kommer lite info om vård efter kastrationen gällande tik, (hane gäller samma sak fast oftast i mindre omfattning, information ges av veterinär efter ingreppet.

Efter kastrationen:

  • Ge henne mat och vatten först när hon är helt vaken och stadig på benen. De första portionerna ska vara små. Låt henne vila lugnt och tyst hemma med en filt över sig för att förhindra avkylning.

  • Se till att din tik tar det lugnt efter operationen så att såret läker fint. Hon ska ta det lugnt i upp till tre veckor. Under några dagar efter operationen får hon stå på smärtlindring och inflammatorisk medicin. Du ger tiken medicinen hemma enligt anvisning från veterinären som opererat.

  • Kragen ska sitta på hela tiden tills stygnen tas bort. En vanlig komplikation efter operationen är infektion för att hon, eller någon annan hund, har slickat på såret. En infektion gör ofta att läkningen tar längre tid och det finns risk att stygn behöver sättas om, därför är det mycket viktigt att ha strikt krage på under hela sårläkningsperioden.

  • Rasta tiken försiktigt i koppel. Operationssåret och buken behöver läka under minimal belastning, ska hon inte hoppa, leka eller ansträngas på annat sätt.

  • Kontrollera såret dagligen. Det ska läka utan svullnad, rodnad, blödning, vätskeutträde och/eller påtaglig ömhet. Om du är osäker på hur läkningen fortskrider, kontakta din djurklinik för råd och eventuell läkningskontroll.

HUR HANTERAR VI LÖPTIKAR

I de fall att vi har okastrerade hanar i gruppen så kommer vi under löpperioden att antingen placera er tik i en annan grupp (annan tid kan då förekomma) eller så hanterar vi er tik separat och då kan det bli kortare promenad. Vi kommer med andra ord i största möjliga mån se till att er tik får promenad under löpperioden. Det är dock viktigt att ni informerar oss så fort som möjligt så vi hinner planera om i schemat.

INFORMERA OSS GÄRNA VAD NI VILL VETA


bottom of page